.... terug naar hoofdpagina Giel Smeets ....
2 september 2014
Email: stuur een mail

Dierenleed


Hit Counter by Digits
1 jul1 aug1 sep1 okt1 nov1 dec1 jan1 feb1 mrt1 apr1 mei1 jun1 jul1 aug1 sep1 okt1 nov1 dec1 jan1 feb1 mrt1 apr1 mei1 jun1 jul1 aug1 sep
604 623 633 640 649 661 668 675 688 704 712 727 746 765 783 794 801 812 822 842 851 856 861 874 883 889 902
0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,3 0,3 0,4 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,4 0,4 0,4 0,4 0,3 0,3
0,2 0,6 0,3 0,2 0,3 0,4 0,2 0,2 0,4 0,5 0,3 0,5 0,6 0,6 0,6 0,4 0,2 0,4 0,3 0,3 0,6 0,3 0,2 0,2 0,3 0,2 0,4

Postduif 13 juli 2009

Het is niet de eerste keer dat ik op maandag zo'n uitgeputte duif aantref, op het garagedak, op de balconleuning. Voeren lukt me nooit. Dan vliegen ze toch maar weer weg.

Ik liep met hond Lisa om een uur of 6 een rondje.
Op een tuinpoortje aan de Utrechtse weg zat een (post-)duif, met een grote ring om de linker poot. Ze bleef zitten ondanks mij en ondanks hond Lisa. Het beestje was uitgeput.
Duiven worden naar Frankrijk gebracht en daar losgelaten om terug te vliegen voor de wedstrijd, voor geld en eer voor de baas. Als ze niet goed presteren zoals deze, een dag te laat dan gaat het hun meestal niet goed, zoals ik vroeger wel meende begrepen te hebben.
Toen kwamen er kinderen uit dat huis op het tuinpaadje en die gingen zich ook er mee bemoeien. Ze konden begrijpen dat de duif aan een wedstrijd meedeed en het nu uitgeput had moeten opgeven. Toen gingen die kinderen naar binnen om brood te halen voor de duif. Maar moeder zei dat ze duiven niet moesten voeren. Toen ze weer een beetje te dicht bij de duif kwamen vloog ze moeizaam weg.
Ik ben naar huis gegaan. Ik was redelijk vroeg naar bed gegaan om nog even op de puzzel te kunnen kijken. Ik kon steeds niet slapen wegens die duif.
Ik ben weer opgestaan om een ingezonden stuk voor de Gelderlander te schrijven. Maar mijn stukken worden toch meestel niet geplaatst. Ze zoeken daar uit wat ze wel en niet opnemen. Mijn bijdragen zijn meestal niet belangrijk genoeg. Daarom heb ik maar niets geschreven.
Toen ging ik op de pagina van de dierenbescherming zoeken naar een plekje waar je meldingen/bijdragen/gedachten kunt neerschrijven in een soort gastenboek. Dat kon ik ook niet vinden. Daarom schrijf ik het maar hier. Nu ga ik maar weer slapen.
Reageer op giel@smeets.nu of 026 4436536
Of schrijf ook een stukje wat ik hiet bij kan zetten.

Honden die niet mogen poepen

Een cursus is niet alleenzaligmakend voor de hond. De hond wordt monddood gemaakt en mag zich niet meer uiten, want dan wordt de baas boos. Zo krijgen we lieve rustige honden. Maar er is veel stil hondenleed.

Voorbeeld: Hondje bij de kanoloods.
We waren bij de kanoloods. Een hond, middelmaat, probeerde angstig piepend te poepen maar het lukte niet.
We hebben hem gevangen en Hans Frieke kon met zijn vingers de droge drol, waarvan een puntje al buiten stak er uit trekken. Er kwam een geweldige drol achteraan en het hondje was blij.
Wat is er gebeurd?
Een lieve hond heeft alle cursussen met goed gevolg doorlopen. Hij wil altijd lief zijn voor zijn baas.
Het ging jarenlang goed. De hond werd vaak genoeg en goed uitgelaten.
Na zoveel jaar komt de sleur. De hond moet maar even wachten. Niet meer vragen, straks gaan we uit. Ja ja.
Een hond kan niet op commando poepen. Daar is tijd voor nodig en concentratie. Hij moet rustig een plekje kunnen uitzoeken, ver genoeg van huis. Als er katten zijn of onweer dan kan de hond zich niet concentreren en zal hij de poep weer mee naar huis nemen. En zeker als de baas moppert: "Niet hier!"
Zo komt ons hondje op achterstand te staan. Eindelijk mag hij uit. Hoge nood. Dan maar gauw gepoept. Toevallig net voor de uitrit van de buren. De baas trekt hem vooruit. "Niet hier, kom op." De hond knijpt angstvallig zijn anus dicht en het poepen lukt door de stress niet meer. De baas is druk met andere zaken en heeft niet in de gaten wat een verschrikkelijke nood de hond heeft.
De deur staat open, de hond ontsnapt en probeert te poepen zonder succes. In paniek rent hij steeds verder, met verschrikkelijke aandrang, steeds proberend. Zo komt hij bij de kanoloods waar Frieke zijn ellendige dood kan voorkomen.
Reageer op giel@smeets.nu of 026 4436536

Hond Lars mag niet poepen

Lars 1986

Puppy Lars was een brave leerling op de puppycursus.
Toen Lars oud was zat hij in het asiel. Meneer Korens haalde hem uit het asiel.
Bejaard echtpaar Korens was niet meer in de optimale toestand. Hij schaakte nog wel, maar dat ging niet zo goed. De vrouw trof ik eens in de stomerij waar ze haar mantel ging ophalen.
"Nee mevrouw Korens, Uw mantel is hier niet. Dat heb ik U al vaker verteld. U hebt ook geen bonnetje met een nummer"
"Dat bonnetje ben ik kwijtgeraakt. Maar ik weet zeker dat ik de jas hier gebracht heb. Ik kan hem nergens vinden."
Dat echtpaar haalde hond Lars uit het asiel. Er werd gezegd dat Lars een rustig thuis moest krijgen en dan was bij het echtpaar wel aan het goede adres.
Ik zag Lars dus geregeld op het weitje als hij door zijn baas uitgelaten werd. Een lieve hond.
Later ging het niet meer zo goed. Al voor dat ze het weitje bereikt hadden poepte Lars al op de stoep waarbij hij flink de les gelezen kreeg. De baas ruimde de poep niet op.
Voortaan liepen ze maar midden op de weg over de Romalielaan, dan viel het tenminste niet op de stoep. Natuurlijk met afkeurend gemopper van de baas. Als het ongelukje eenmaal gebeurd was trok de baas een beetje beschaamd de hond Lars maar weer gauw naar huis.
Een verschrikkelijk beeld. Iedereen weet dat je een hond een kwartier lang moet uitlaten om hem de gelegenheid te geven alles goed te doen. Dat kreeg de arme Lars niet.
Een tijdje later was Lars er niet meer. Ze hadden hem een spuitje laten geven omdat hij in huis poepte. Incontinent.
Beschouwing.
De theorie vertelt dat de hond een roedeldier is en de laagste in rang mag daarom niet zeuren.
Er is veel stil leed van een brave hond die goed geleerd heeft op de cursus dat hij niet moet zeuren. Hij is de hele dag bezig zijn ontlasting op te houden. Als hij dan toch buiten komt gaat het niet goed en krijgt hij gemopper en wordt hij nerveus. Hij wordt weer naar huis gesleept, met de grootste rest ontlasting nog in zijn darmen. Tot slot wordt hij afgemaakt omdat hij de hopeloze strijd tegen de volle darm verliest.
Ik voel me persoonlijk erg betrokken bij het lot van Lars.
Mijn vader heeft mij van af mijn eerste levensdagen afgeleerd om aandacht te vragen. Dat heeft mij mijn hele leven parten gespeeld. Daarom kan ik zo goed meevoelen met Lars. Die nooit kon uiten dat hij naar buiten moest om te poepen. Morele moord.
Dit is nu ook concreet wat ik voelde toen Martin Gaus in de jaren 70 geld verdiende door op de televisie te verkondigen dat een hond moest weten wie de baas was. Hij heeft duizenden gefrustreerde mensen aangemoedigd een hond te nemen om hun frustraties op af te reageren. Duizenden honden moreel verpletterd en hoeveel daarvan moreel vermoord?
De partij voor de dieren wil circusdieren verbieden. Ik denk dat het hondenleed, morele verplettering, veel groter is dan het leed van de dieren in het circus.
Reageer op giel@smeets.nu of 026 4436536
.... terug naar hoofdpagina Giel Smeets ....
G. Smeets
Hoogstedelaan 3
6812 DL Arnhem
026 443 65 36. www.gielsmeets.nl
aan@gielsmeets.nl