Welke rups? Welke vlinder?
Rups/vlinder gezien, gevonden.

stuur een mail, liefst met foto
of bel mij op, 026 4436536 0681008200 en ik zoek ze op in mijn boekjes.

Maak vooral een foto van de zijkant van de rups.

14 augustus 2016.
.... terug naar hoofdpagina Giel Smeets ....

Ik heb Thieme's Rupsengids, Huizinga's Dagvlinders en Rupsen, Natuurwetenschappelijke zakboeken deel 16
Resterende vragen stuur ik door naar gjansen@globalxs.nl, Gerrit Jansen die de natuurrubriek van de Gelderlander verzorgt.

Koninginnepage en ligusterpijlstaart en andere.

Gebruik de page-down-toets


1 nov1 dec1 jan1 feb1 mrt1 apr1 mei1 jun1 jul1 aug1 sep1 okt1 nov1 dec1 jan1 feb1 mrt1 apr1 mei1 jun1 jul1 aug
26489265312654126569166011665826756268782703827290278882823128358284002842728463285322861228708288382899729379
6,6 6,5 6,4 6,2 6,1 6,0 6,0 5,7 5,7 5,7 5,2 5,0 5,1 5,1 5,2 5,2 5,2 5,3 5,4 5,4 5,4 5,8
2,9 1,4 0,3 0,8 1,1 1,8 3,3 3,9 5,3 8,1 19,3 11,4 4,1 1,4 0,8 0,9 1,2 2,5 2,7 3,2 5,3 12,9

75 jaar geleden zocht ik rupsen en bracht die naar een veilige plek. Met deze pagina wil ik de liefde voor die beestjes behouden.

Dit is een koninginnepagerups, 'n dagvlinder.

Koninginnepage was voor mij een "gewone" vlinder

Koninginnepage was niet een zeldzame vlinder in mijn jeugd. Door de landbouw is dat zo geworden. Dat heb ik met eigen ogen gezien. Ik ben nu 81 jaar.
Dit is een olifantsrups, avondroodvlinder, 'n nachtvlinder.

Het is een olifantsrups. Die kruipt onder bladeren of een beetje in de grond om te verpoppen tot het voorjaar. Dan komt er een Avondrood-vlinder uit. Een grote nachtvlinder.
In Google kun je bij afbeeldingen foto's van de avondrood vlinder vinden.

Tekst uit mijn boekje:
DEILEPHILA ELPENOR Linnaeus Avondrood, Olifantsvlinder.
Verspreiding. Zeer verbreid door geheel Europa, uitgezonderd de extreem noordelijke gebieden. In Nederland overal meer of minder algemeen.
Beschrijving. Lengte tot 80 mm; dik en naar de kop sterk versmald; lichaam bleek okerkleurig en in sommige gevallen groen, sterk gespikkeld en getekend met bruinachtig-zwarte schrapjes, maar in mindere mate op de eerste vijf segmenten; op de rugzijde van segment 4 en 5 een paar opvallende, niervormige, wit-geringde, bleek-paarse 'oog-vlekken'; hoorn op segment 11 klein; kop donker grijsachtig-bruin. De jonge rupsen zijn groen.
Habitat. Weidegronden, kaalslagen in de bossen, ruderaalgronden, tuinen, langs rivieren en op andere plaatsen, waar de voedselplanten groeien.
Voedselplanten. Wilgeroosje (Epilobium), Walstro (Galium), Wijnstok (Vitis vinifera), Waterdrieblad (Menyanthes trifoliata) en Teunisbloem (Oenothera). In tuinen vaak op Fuchsia.
Biologie. Vliegt in l generatie per jaar. De eieren worden in juni afzonderlijk of in kleine groepjes op de onderzijde van de bladeren afgezet en komen na ongeveer 14 dagen uit. De rupsen voeden zich van juli tot september. Bij verstoring trekt de rups zijn kop in, waardoor de eerste segmenten zwellen en de oogvlekken sterk in het oog vallen. Dit dreigende uiterlijk van een slang schrikt eventuele aanvallers waarschijnlijk af. In de nazomer of in het begin van de herfst verpoppen zij in ijle kokons, die zij tussen de afgevallen bladeren op de grond, maar soms ook dicht onder het grondoppervlak spinnen. De vlinders verschijnen gewoonlijk in juni van het volgende jaar, hoewel soms ook een partiële tweede generatie vlinders in de nazomer kan verschijnen.


Hier een ligusterpijlstaartrups en erboven de staart van de vlinder, 'n nachtvlinder.


Hieronder een ligusterpijlstaartvlinder, 'n nachtvlinder, ook wel overdag.

1 nov 2006
hallo, wij hebben in onze tuin op de venkels en stamvenkels wel een 20 tal rupsen van de koninginnepage gevonden, daar wij dit een van de mooiste vlinders vinden zouden we er ook graag enkele zien overleven.....dus hebben we een 3tal goed uit de kluiten gewassen rupsen gevangen met loof... voor de andere geven we ons over aan de wet van de natuur.... maar wat met die gevangen beestjes.... hoe overleven?? wat met verpoppen ??? verpoppen die zich op loof of in de grond???? hoelang duurt het eer ze als vlinder worden herboren??? we zijn nu begin juli, zullen we nog kunnen genieten van die vlinders??? of moeten die overwinteren???
dus een boel vragen, en ik hoop dat u me kunt helpen... aan uw site te zien, lijk je een wijs en veelzijdig man. :-))
groetjes en alvast bedankt Dorine Devos belgie
5 juli, 2006 Dag Dorine, Ik ben een gewone, ietwat overjarige, jongen, en weet dus niet echt veel. Vroeger hadden we wel eens vlinders in de huiskamer rondvliegen. Maar de bijzonderheden van 60+ jaar geleden weet ik niet meer. Met name ben ik niet zeker of alle poppen overwinteren. Nu weet ik dat ze drie generaties per jaar kunnen hebben dus alleen de laatste overwinteren.
De rupsen laten zich goed onderhouden. Als ze maar kunnen eten (drinken doen ze niet, dus het groenvoer moet water genoeg bevatten) dan heb je geen kind aan ze en de hele nacht hoor je ze niet. Je kunt ze ook in die struiken laten zitten en geregeld gaan kijken of ze al aan het verpoppen zijn. In dat stadium neem je er een paar af. Ze verpoppen hangend aan een takje. In een grote plant als venkel doen ze dat ook wel daar. Als de rupsen op worteltjes/peentjes zitten dan gaan ze, groot geworden, wandelen om een geschikt takje te vinden. In jouw kooi moeten dus takjes, imitatieboompjes, te vinden zijn.
De pop blijft daar hangen als niet een vogel ze opeet. Eén ding heb ik goed onthouden van vroeger: Als je de poppen zelf de winter door wil bewaren dan moet je dat niet in de huiskamer doen. Door de hogere temperatuur komen de vlinders er te vroeg uit als er nog geen bloemen zijn. Op mijn webpagina heb ik enkele verhaaltjes van vlinders opgenomen. Kijk maar, de familie Bisschop bijvoorbeeld. Jouw verhaaltje wil ik er ook wel op zetten.
Zorg goed voor de beestjes. gr Giel 20 juli 2006
hier het vervolg verhaal van onze koninginnepages.......we hebben dus een geboorte :-))) die gevangen rupsen zijn poppen geworden ( zowel groene als ook bruine bijna zwart) en nu na een 3 tal weken is de eerste prachtige koningin geboren......en schoon da ze is.......
wat ik ondertussen bij weet, is dat er in één zomer 3 generaties pages kunnen rondfladderen...... maar in het late seizoen verpoppen ze en overwinteren....
wij zijn in ieder geval zeeer fier op onze jongste telg.... hopelijk blijft ze wat in onze tuin rondhangen en hebben we er veel plezier aan......
van 5 juli rups > pop > 20 juli vlinder
groetjes Dorine

7 sep rita staes: Wij hebben een ligusterpijlstaartrups in de seringenboom in onze tuin.
Gevonden rups aan de rand van onze tuin, wat grenst aan de bosrand. Tijdens het opruimen van div.rommel vonden wij deze rups. De rups is gevonden op 13-08-2005, om 16.04 uur.
Fam Schouten uit Lelystad.

Dit is een ligusterpijlstaartrups. De pijlstaart is mooi te zien. Advies: een rustig plekje losse grond. Daar kruipt de rups in en overwintert als pop.
"R.Companjen" 5 cm lang licht groene rups 20 september ligusterpijlstaart op de buitendeurmat
Rosemarie Companjen.
"Roger Van Tomme" info"apestaart"rogervantomme.be Aline 16 september een grote rups van de koninginnepage op de schermen van Anethum gevonden.
30 augustus 2004 eef.bisschops"apestaart"home.nl
Familie Bisschop, Swalmen, 10 rupsen van de koninginnepage die zich nu verpoppen. (Van het terrein van de voormalige gieterij Konings)
6 mei:
vlinder uitgekomen laatste week van april. Die stond in de voliere.
Nog 4 rupsen die op uitkomen staan.

'Aangezien het nu zo'n slecht weer is haal ik de andere cocons die op uitkomen staan ook even naar binnen laat ze uitkomen en dan laten we de vlinders los.'
7 mei kwam er s'avonds in de huiskamer ook een vlinder uit.
'Nog een pop, die ook op uitkomen staat. Deze keer gaat het mij neus niet voorbij, ik wil hem op video vastleggen hoe die uitkomt.'
Hans Schreurs, hansschreurs90"apestaart"hotmail.com
14 september 2004 Rupsen van de koninginnepage (Papilio machaon)
Op 13 september gevonden in tuin acht bijna volgroeide rupsen aan van de koninginnepage op het blad van wijnruit (Ruta graveolens), welke plant behoort tot de familie Rutaceae.
Dat verbaasde mij om twee redenen.
mailbox:/C|/Program Files/Netscape/Users/g_smeets/mail/Inbox?id=427BA8C2.A5B045D3%40home.nl&number=161902966&part=1.2
1. Ik woon nu ruim drie jaar in Ede en heb nog nimmer hier een koninginnepage gezien.
2. Van de koninginnepage is bekend dat de rups voorkomt op ‘wilde peen, venkel en andere schermbloemigen’ (p. 112 van Nieuwe Insekten Gids van Michael Chinery); wijnruit is dus geen schermbloemige.
Een viertal rupsen heb ik in een kooitje gedaan en behalve wijnruit ook wortelloof gegeven omdat ik in mijn jeugd de rupsen vaak op wortelloof gezien had. Tot op heden hebben ze daar niet van gegeten en zich aan het menu wijnruit gehouden.
Ik vermoed dat ze binnenkort gaan verpoppen en zal de poppen onder koele omstandigheden laten overwinteren om te voorkomen dat ze te vroeg in het voorjaar uitkomen.
dr.ir. J. Schreurs Lindelaan 1A 6711 MS – Ede tel. 0318-656743 HansSchreurs90"apestaart"hotmail.com
11 september

Ligusterpijlstaart

Edith Lintjens robisi"apestaart"home.nl heeft de rups van een ligusterpijlstaart van de parkeerplaats geplukt.
Ze heeft zich in de grond in een bak verpopt.
We zijn benieuwd wanneer de vlinder zich vertoont.
ruud.alina-lin"apestaart"planet.nl Ruud Merx
14 september. De ligusterpijlstaart zit in een kartonnen verhuisdoos met 15 cm aarde en heeft zich daar verpopt.
Gevonden in achtertuin, Eys, Zuid- Limburg.
Koninginnepage kweken:
Ik ben af van het idee om koningepages te gaan kweken. Hoe kom ik op dit idee?
Voor de oorlog was de koninginnepage overal. Ik moest soms wortels uit de tuin halen. De grote gespikkelde rups van de koninginnepage zat er altijd op. Ik haalde ze er af en bracht ze naar de winterwortels, die lang genoeg bleven staan, zodat ze veilig waren. Soms kwamen er elders poppen te voorschijn bij het spitten. Die werden in een bakje zand in de huiskamer gezet. Er kwam een vlinder uit die door de kamer ging vliegen en dan naar buiten gelaten werd. Ik moet wel vlinders verwisselen, want de koninginnepage overwintert niet in de grond maar hangend aan een takje.
Ik heb wel duidelijke herinnering aan het moment waarop mijn neef zei dat de grond gestoomd moest worden om vraatinsecten te doden. Waarbij ik dacht: 'Hoe moet het dan met de koninginnepage?' Dat moest dus de ligusterpijlstaart zijn.
Maar herinnering verandert. Dat heb ik vaker pijnlijk ondervonden.
Ook heb ik een herinnering aan het advies van mijn vader: 'Zorg dat ze niet te warm overwinteren, want dan komt de vlinder te vroeg uit in een tijd dat er nog geen bloemen zijn als voedselbron, waardoor de vlinder dood zal gaan.
De koninginnepage is geen zwerver of zuiderling of wat dan ook. Het is een van oudsher gewone bewoner van Nederland die uitgestorven is. Een van de vijf gewone vlinders uit mijn jeugd.
(Ook de ligusterpijlstaart verzorgde ik in de 30-er en 40-jaren. Ik zocht onderweg van school naar huis onder de heggen of er uitwerpselen van die rups lagen; ze leggen flinke keutels. Dat beestje werd gevangen en veilig gesteld.)
G. Smeets
Hoogstedelaan 3
6812 DL Arnhem
026 443 65 36.
aan"apestaart"gielsmeets.nl
www.gielsmeets.nl